hvordan og hvorfor levere kjeve?

Publisert den

Jakta nærmer seg med stormskritt og mange jegere har funnet fram sekker og utstyr og er klar til første jaktdag. Lurer du på om du har fått med deg alt av nødvendige papirer? I så fall finner du ei sjekkliste her.

Det er mye å huske på for en jeger etter felling også. Kort skal fylles ut og skjæres, dyr skal slaktes, CWD-prøve tas (dersom du har kort på eldre dyr enn årskalv) og kjeve reinskrapes og tas med hjem. NINA og lokal forvaltning (villreinutvalg) setter stor pris på at jegere tar seg tida til å skrape rein kjeve og fylle ut kjevelapp (merkelapp) fullstendig. For at alt arbeidet ditt med å skrape rein og levere kjeven ikke skal være bortkastet må merkelappen fylles ut med villreinområde, dato, kjønn, alder og aller helst nøyaktig slaktevekt. Husk også å feste denne skikkelig til kjeven så den ikke løsner i kjevekassen.

Som jeger er du kanskje nysgjerrig på hvordan alle disse tallene og målene faktisk brukes? I Norge er 6 villreinområder med i Miljødirektoratets nasjonale overvåkingsprogram for hjortevilt. Knutshø villreinområde er en av de 6 overvåkingsområdene. Kjevene samles inn i regi av dette programmet, som driftes av NINA, men lokalt får vi tilgang til alt av data fra programmet.

NINA rapporterer hvert år data og resultater til hjorteviltregisteret og publiserer jevnlig en rapport med resultater fra overvåkinga av elg, hjort og villrein. Kjevelengden hos reinen i Knutshø har holdt seg stabil alle de årene overvåkingsprogrammet har pågått, bortsett fra for åringer av begge kjønn. Her har NINA funnet en negativ trend. Hva det betyr og hvilke konsekvenser det kan ha, kan du lese i den nyeste rapporten fra overvåkingsprogrammet: Hjortevilt 1991–2016.

I hjorteviltregisteret kan du som jeger søke opp “ditt” dyr om du har tatt vare på kjevelappnummeret (strekkoden) og finne alder på dyret. Kjevene måles opp og alder skal være publisert i hjorteviltregisteret innen mai hvert år.